Jukka Reinikainen, kirkkoherra | 21.12.2016

• • •

Kateuden synti

"Kateus on este, joka syö kateellista sisältä", sanoo laulaja Saara Aalto joulukuun haastattelussa keskellä kiivasta The X Factor -laulukilpailua Lontoossa.

Hän pohtii miksi suomalainen kulttuuri on niin useasti elämänkielteinen. Iloista ja onnellista ihmistä kadehditaan ja ihmisen kannustaminen ja kehuminen on suorastaan unohdettu. Saara Aalto muistuttaa, että kateus on yksi Seitsemästä kuolemansynnistä. 

Kateus on vaikea tunnistaa. Sanotaan, että Seitsemästä kuolemasynnistä se on salakavalin. Sitä ei meinaa itse tunnistaa ja siksi se on niin vaarallinen. Kateus myrkyttää. Se tuhoaa. Se lamaannuttaa ja ennen kaikkea se tuhoaa kateellisen itsensä hitaasti mutta varmasti. Kun kateuden oppii tunnistamaan itsestään, voi siitä alkaa myös parantua.

Kateutta syntyy aina ihmisten kesken. Kateellinen voi olla toisen ulkonäöstä, asemasta tai varallisuudesta. Kateellinen voi olla työtoverille ammattitaidosta, urasta ja palkasta. Kateellinen voi olla sisaruksille perheessä olevasta hierarkiasta tai suosikkiudesta vanhempien silmissä. Joissakin kulttuureissa kateutta ei ole niin paljoa kuin meillä Suomessa. Saara Aalto kertoi siitä vapauden tunteesta, kun Britaniassa on kateuden sijaan aito kannustus ja ilo toisen onnistumisesta ja menestyksestä. "Ei tarvitse olla aina varpaillaan ja miettiä milloin puukko tulee selkään".

Pohjalaisille kateus on myös uutta elämää synnyttävä voima. Kun kateus iskee, tuleekin itse ryhdistäytyä. Kyllähän minäkin pärjään ja saan aikaan saman, mitä naapuri tai työtoverikin. Kaikille on samat ovet auki toteuttaa elämäänsä ja kasvaa omaan mittaansa ilman sitä, että tukahduttaa kateudellaan oman ja läheistensä elämän. Siitä vaan elämään omaa ainutkertaista ja hienoa elämää!

Kateudesta vapaata Suomea toivon nyt 100-vuotiaan Suomen aattona.