Jukka Reinikainen, kirkkoherra | 08.08.2020

• • •

Metsien rikkaudet

Kontiolahden metsissä riittää nyt kerättävää! Sienet nousevat kovaa kyytiä ja mustikat ja vadelmat ovat keräyskypsiä.

Toivottavasti saisimme mahdollisimman paljon tätä metsien aarretta kerättyä talteen. Ulkomaiset kerääjät keräävät nykyisin 80 % koko marjasadosta talteen. Koronaviruksen myötä heitäkin on nyt vähemmän.

Itsekin olen hurahtanut keräysbuumiin. Tatteja, kantterellejä ja mustikkaa tulee nyt kerättyä oikein innolla. En muista milloin olisi ollut näin hyvin metsässä kerättävää.

Monesti mietin, että Pohjois-Karjalassa on aina ollut vahva kerääjäkulttuuri. Ihmettelin kun luin uutisista, ettei näin ole joka puolella Suomea. Luonnontuotteiden kerääminen kulkee siis kulttuurissa. Meidän tuleekin vaalia ja arvostaa tätä piirrettä itsessämme. Hyvä Pohjois-Karjala! Hyvä sinä, joka keräät marjoja, sieniä ja monia muitakin metsästä ja niityiltä kerättäviä luonnontuotteita itsellesi, läheisillesi tai vaikkapa sitten myyntiin asti.

Monien sukujen elämänkulkua kuunnellessa marjojen ja sienien kerääminen on ollut vuosikymmenten aikana monelle perheelle oiva lisä omaan talouteen. Sitä se on varmaan edelleenkin. On kuitenkin turha patistaa vaikkapa työttömiä ja nuoria marjankeruuseen. Heille tulisi luoda siihen ihan oikeasti mahdollisuus. Pitää olla autot, kulkuvälineet, marja- ja sienipaikat. Ihan sokkona ei metsään lähdetä marjastamaan tai sieniä poimimaan. Voisiko joku ilahtua, jos tarjoaisit hänelle mahdollisuuden kerätä vaikka omilla tutuilla marja- ja sienipaikoilla?

Sen olen myös huomannut, että metsässä liikkuminen kysyy myös kovaa kuntoa. Aluksi toteutin pienemmät retket. Nyt mennään jo aika vauhdilla metsäpoluilla. Selkää pitää myös vahvistaa. Aikamoista kykkimistähän se välillä on. Mustikat kerään usein polvillani. Nyt tuntuu olevan marja kankailla ihan maan pinnassa!

Toivotan sinulle hyvää keräysintoa. Muista myös syödä satoasi ajallaan!