Jukka Reinikainen, kirkkoherra | 26.12.2019

• • •

Sallikaa lasten tulla!

Jeesuksen sanat: ”Sallikaa lasten tulla minun tyköni, älkääkä estäkö heitä” on ajankohtaisempi kuin koskaan.

Onko aivan totta, että suomalaisilta lapsilta yritetään nyt kaikin keinoin estää pääsy sielujen Paimenen ja lasten parhaimman ystävän luokse? Miksi lapsille ei haluta kertoa Jeesuksesta ja opastaa Hänen tuntemiseen? Mikä meitä estää kertomasta Jumalan rakkaudesta lapsille ja lapsenlapsillemme?

Jeesus oli itsekin lapsi

Jouluna Betlehemissä syntynyt poika on itsekin ollut pieni lapsi. Jeesuksen lapsuudesta onkin jäänyt mainintoja evankeliumeihin. Jo pienenä Jeesus kaipaa Taivaan Isän yhteyteen. Elämä ei ole vain tässä ja nyt.  Jeesus opettaa, että elämä on jatkuvaa yhteyttä elävään Jumalaan. Myös tämän elämän päätyttyä elämä jatkuu Jumalan kodissa. Näin Jeesus opetti ja osoitti sen myös omalla elämällään.

Uskonnollinen tyhjiö

Nykyään kuulee sanottavan, että lapsi saa itse päättää omasta uskonnostaan tai uskostaan kun on siihen kykenevä. Ajatus on varmaan kaunis, mutta sisältää monta pohdittavaa asiaa. Saako lapsi valita myös itse oman äidinkielensä, jota haluaa jatkossa mahdollisesti puhua? Tai valitseeko lapsi myös oman mieluisen kasvatustavan, jota vanhempien toivoisi käyttävän? Uskontoneutraali ympäristö ja uskonnon rajaaminen lapsien elämästä on absurdi, luonnoton ajatus. Uskonto kuuluu osana ihmisen elämää, halusipa sitä tai ei. Usein ilman oman uskonnon äidinkielen ja perinteen tuntemusta emme osaa arvioida muiden uskoa tai arvostaa sitä. Pahinta on monelle lapselle jäävä uskonnollinen tyhjiö, joka valitettavasti täyttyy sitten aivan jollakin muulla kuin olisi toivottavaa. Lapsista ei tule uskontoneutraaleja vaikka vanhemmat sitä kaikin tavoin edistäisivät.

Jouluna Jeesus siunaa kotiamme

Joulu on kristillinen juhla, jota vietämme Jeesuksen syntymäpäivänä. Raamattu kertoo huikaisevan elämänkerran kautta, kuinka Jeesus lapsi kasvaa kohti omaa tehtäväänsä Jumalan Poikana ja ihmisen sielun parhaana turvana ja lunastajana. Kotona aattona luettava jouluevankeliumi on siitä alkusoitto. Lastenraamatusta voidaan lukea lisää Jeesuksen opetuksista ja ihmeteoista.  Jeesus todellakin haluaa suojella Suomen lapsia kaikelta pahalta ja väärältä. Annetaan lasten tulla Jeesuksen luokse turvaan ja ikuiseen suojaan.