Jari Kainulainen, seurakuntapastori | 26.03.2020

• • •

Korkeimman suojelus

PSALMI 91:

Se, joka asuu Korkeimman suojassa ja yöpyy Kaikkivaltiaan varjossa, 2. sanoo näin: »Sinä, Herra, olet linnani ja turvapaikkani. Jumalani, sinuun minä turvaan.» 3. Herra pelastaa sinut linnustajan ansasta ja pahan sanan vallasta. 4. Hän levittää siipensä yllesi, ja sinä olet turvassa niiden alla. Hänen uskollisuutensa on sinulle muuri ja kilpi. 5. Et pelkää yön kauhuja etkä päivällä lentävää nuolta, 6. et ruttoa, joka liikkuu pimeässä, et tautia, joka riehuu keskellä päivää. 7. Vaikka viereltäsi kaatuisi tuhat miestä ja ympäriltäsi kymmenentuhatta, sinä säästyt. 8. Saat omin silmin nähdä, miten kosto kohtaa jumalattomia. 9. Sinun turvanasi on Herra, sinun kotisi on Korkeimman suojassa. 10. Onnettomuus ei sinuun iske, mikään vitsaus ei uhkaa sinun majaasi. 11. Hän antaa enkeleilleen käskyn varjella sinua, missä ikinä kuljet, 12. ja he kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen. 13. Sinä poljet jalkoihisi leijonan ja kyyn, tallaat maahan jalopeuran ja lohikäärmeen. 14. Herra sanoo: »Minä pelastan hänet, koska hän turvaa minuun. Hän tunnustaa minun nimeäni, siksi suojelen häntä. 15. Kun hän huutaa minua, minä vastaan. Minä olen hänen tukenaan ahdingossa, pelastan hänet ja nostan taas kunniaan. 16. Minä annan hänelle kyllälti elinpäiviä, hän saa nähdä, että minä autan häntä.»


OLEN KULJEKSINUT PITKIN POIKIN MAITA MANTEREITA…

Jobin kirjassa kerrotaan, mitä Saatana vastasi Jumalalle, kun hän kysyi, missä Saatana on ollut ja mitä hän on tehnyt. Hänen vastauksensa kuulostaa ihan siltä, mitä koronavirus tekee, kulkee pitkin poikin maita mantereita, ja odottaa tilaisuutta tarttua ihmiseen, ja tuottaa hänelle sanoinkuvaamatonta kärsimystä.

Koronavirus ei tietenkään ole sama asia, kuin persoonallinen paha, joka sai oikeuden kiusata hurskasta Jobia ja hänen perhettään, jotta hänen uskollisuutensa ja uskonsa tulisi kunnolla testatuksi. Kuitenkin halutessaan voi nähdä yhtäläisyyksiä näiden asioiden välillä. Olennaisin kysymys nousee siitä, tapahtuuko paha Jumalan tahdosta, vai hänestä huolimatta, vai sallimuksesta. Jälkimmäisin vaihtoehdoista tuntuisi olevan houkuttelevin vaihtoehto, mutta toki siinäkin ajatuksessa on ongelmansa.

Jobille tapahtui paljon pahaa, ja mihin se johtikaan? Käytiin pitkä ja perusteellinen keskustelu Jobin ja hänen ystäviensä kanssa, jossa ystävät yrittivät johdatella Jobia myöntämään, että Job on aivan varmasti tehnyt syntiä, joista häntä nyt rangaistaan. Kun hän vain nöyrtyy Jumalan edessä ja tunnustaa syntinsä, niin aivan varmasti Jumala palauttaa hänelle hänen menettämänsä onnen. He selittävät, ja selittävät, ja painostavat Jobia hyväksymään omat näkemyksensä. Mutta Job ei siihen suostu. Hän on aivan varma siitä, että häntä kohdannut onnettomuus ei johdu hänen tekemisistään, vaan Jumala tekee suuren vääryyden piinatessaan häntä, hurskasta miestä.

Todella yllättävää on se, miten Jumala itse ratkaisee hurskaiden miesten väittelyn. Hän saattaa sekä Jobin että hänen ystävänsä vastuuseen taitamattomista puheista, ja ratkaisee kiistan turvautumalla auktoriteettiinsä. Luuletko jotakin ymmärtäväsi? Olitko paikalla, kun maailma luotiin, oletko pyydystänyt koukulla suuren alkuhirviö Leviathanin? Ja Jobin ja hänen ystäviensä ei auta muuta kuin tukkia suunsa, todeta vain, että en ymmärrä, viisauteni ei riitä, tämä on selvittämätön arvoitus.

Mutta mitä siis Jobin kirja sanoo koronaviruksesta ja sen kanssa toimeen tulemisesta? Onko virus Jumalan käsittämätöntä sallimusta, vai rangaistusta maailman jumalattomalle menolle, vai jyllääkö virus omin päin ilman lupaa niin että Jumalakaan ei sille pärjää? Nyt kyselen liian vaikeita, mutta luotan kuitenkin Jumalaan, hiuskarvakaan ei lähde päästä, ilman että Jumala sen tietää. Tämä on korkeammassa kädessä. Jumala kärsii meidän kanssamme Jeesuksen ristinpuulla, muistuttaa meitä kohta alkava syväpaasto.

Kukaan ei välty tartunnalta pelkästään uskomalla Jumalaan. Mutta rukouksella on kuitenkin valtava voima, se muuttaa meitä, se murtaa itsekkyyttämme, sitä perusasennettamme, että muilla ei ole väliä, kunhan virus ei satu minuun itseeni ja läheisiini. Tasavallan presidentti huomautti hyvin onnistuneesti siitä, että kenenkään ei ole syytä esittää urheaa kansallisen uhan edessä eli että jos kerran virus tarttuu, niin tarttukoon. Vaikka itsestään ja omasta terveydestään ei välittäisikään, voi omalla huolimattomuudellaan levittää tautia eteenpäin ja tartuttaa sitä. Rakkaus vaatii siis nyt sitä, että nyt ei halailla niin kuin normaalisti, pidetään reilusti etäisyyttä toisiin, ja pysytellään kotona ja totellaan viranomaisten ohjeita. Toisiin ihmisiin voi olla yhteydessä sähköisillä välineillä, puhelinlangat…puhelinradioaallot siis laulakoon, tietokoneen näppäimistö paukkukoon, videopuhelut, erilaiset some-sovellutukset kuormittakoon nettiyhteyksiä, pidetään toisistamme huolta ilman fyysistä kosketusta.

Rukous muuttaa meitä, nyt kutsutaan kristittyjä kaikkialla maailmassa rukoilemaan yhdessä viisautta päättäjille, viisautta jokaiselle suomalaiselle toimia oikein kriisissä, viisautta huolehtia ennen muuta kaikista heikommissa asemissa olevista, vanhuksista, köyhistä, pakolaisista. Rukoilemme viisauden ylettymistä myös heihin, jotka kuvittelevat, että he voivat jatkaa elämäänsä niin kuin ennenkin, että valmiuslain kiristyviä turvatoimia jokainen noudattaisi säntillisesti.

Kontiolahden seurakunnassa satsaamme mm. Akuutin Auttavan Puhelimen puhelinpäivystykseen arkisin klo 9-12 puh. 040 - 761 64 32. Kontiolahden seurakunta löytyy myös Facebookissa (kontiolahdensrk).

Ota rohkeasti yhteyttä, jos tarvitset kuuntelijaa, keskustelua, rukousta, jos terveys- tai jos talousasiat huolestuttavat.

Jari Kainulainen, Kontiolahden seurakunta