Virpi Malvalehto, perhetyönohjaaja | 14.04.2020

• • •

Suomalainen Messu

Lasse Heikkilän Suomalaisen Messun lauluissa tuodaan esiin historiaamme sotien jälkeen ja kristinuskon merkitystä tuolloin. Lauluissa suomalaista sielunmaisemaa kerrotaan kansanmusiikin keinoin.

Laulujen sanoissa on mielestäni syvä sanoma suomalaisuudesta ja siitä, että sisulla ja kovalla työllä sekä suurella sydämellä ja uskomalla kaikesta selvitään. Alun pitäen messun keskeisin teema oli isättömyys, mikä sodan jälkimainingin aikoihin oli paljon esillä. Nyt keskiössä on se, että muistamme, miten merkittävä asia Suomen historian vaiheissa on ollut avun ja viisauden pyytäminen niin Jumalalta kuin läheisiltä. Se, miten Raamatun sanan ja rukouksen äärellä on pyydetty Jumalaa apuun hädän hetkellä ja se, kuinka yhdessä toinen toiseen nojautuen on noustu syvästä alhosta ja lamasta. Heikkilä itse on sanonut toivovansa, että teoksen kautta välittyisi myönteisellä tavalla sanoma siitä, että Suomella on kansakuntana edelleen mahdollisuus kääntyä Jumalan puoleen.


Nyt kun tänä vuonna hiljainen viikko oli todella hiljainen ja kylänraitti on eristäytymisen vuoksi autioitunut, Suomalaisen Messun laulun sanat ovat suoraan verrannollisia tähän aikaan. Saatamme tuntea epävarmuutta, turvattomuutta ja pelkoa. Näiden ahdistavien tuntemusten edessä muistuttelen meitä kaikkia psalmin 91 armollisesta lupauksesta: ”hän antaa enkeleilleen sinusta käskyn varjella sinua kaikilla teilläsi.”  Tämän lupauksen kannattelemana uskaltakaamme jatkaa arkielämää sekä lähimmäisen ja isänmaan palvelemista niin nykyisten kuin myös tulevien suomalaisten sukupolvien onneksi ja menestykseksi – jokainen niillä voimavaroilla ja avuilla millä pystyy.

 

”Rakas Isä taivahan,

katso puoleen surevan.

Ilahduta ihmislapsen

masennettu mieli.

Suothan soiton suloisen,

Luokse alakuloisen,

Jostakin nyt lennätä

 jo sinne satakieli.”

 

Taivaan Isä armahda,

 Kurjan laman uhreja.

 Loppuessa töiden on

nyt taivas sysimusta.

Nosta suosta valheiden,

kalliolle totuuden,

niitä jotka korvikkeista

etsii lohdutusta.

Kun ulvoo sieluissamme

Liian kylmät tuulet

Kun hiipuu huulillemme

Virsi voimaton

Tiedämme että Sinä

Kuiskaukset kuulet

Pois pyyhit synkät pilvet tieltä auringon”

 

Liian Kylmät Tuulet kertoo mielestäni Suomea koetelleesta lama-ajasta ja sitä kuinka tuo aika koetteli ihmisiä. Tällä hetkellä meistä moni pelkää työnsä puolesta ja osa on jo joutunut lomautetuksi tai työttömäksi. Korona tuli ja pyyhkäisi kerralla meidän kaikkien arjen hyvin erilaiseksi totutusta. Vanhemmat joutuvat yhenäkin olemaan vanhemmuuden ja työntekijän lisäksi vielä opettajiakin. Kaikki sosiaaliset kontaktit on minimoitu ja turvaverkostot voivat olla hyvinkin ohuella jäällä. Voimavarat ja jaksaminen on vedetty aika koville, ainakin itselläni, jolla on kaksi sijoituslasta ja kaikki perhehoitovapaat karanteenin takia tauolla. Haluan muistuttaa teitä siitä, että me emme voi tehdä muuta kuin parhaamme ja se riittää. Tämän vuoden Yhteisvastuu teema on siis jollain kornilla tavalla aika osuva: ”Tukea vanhemmuuteen - Sinä riität”. Uskaltakaa pyytää apua tai tukea, se ei ole heikkouden merkki vaan merkki vahvuudesta.

 

”Ei siinä voi muuta kuin kiittää

Aittansa salvat kun aukaisee

Näin paljosta muillekin riittää

Niille ken puutteessa tarvitsee

Niin runsasta leipää syömme

Niin raikkaat on lähteet maan

On siunattu järki ja työmme

Paljosta hyvä on antaa

 

Positiivista on ollut huomata, kuinka yhteisöllisyys on nostanut taas päätään. Läheisapu on aktivoitunut ja kannattelemme toinen toistamme tässäkin epävarmuuden hetkessä. ”Yhdessä selviämme tästäkin – lausahdus” on noussut arvoon arvaamattomaan. Meitä on välillä moitittu itsekkäiksi ja oman edun tavoittelijoiksi, mutta kuitenkin kun joku yllättävä iso uhka tulee ja pyyhkäisee meidän polvilleen, alkaa ihmisten sielunsyövereistä nousta esiin lähimmäisen rakkaus ja yhteenkuuluvuus. Me olemme pieni ja sisukas Suomi ja suomalaisina nousemme tästäkin.

 

Loppuun vielä pätkä Suomalaisen Messun, ehkä koskettavimmasta laulusta ”Viimeisen veneet”. Epävarmuuden ja ihmisiä sairastuttavan viruksen etenemisestä huolimatta haluaisin muistuttaa teitä siitä, että olemme täällä olemassa teitä varten. Josko voisimme luottavaisin mielin katsoa yhdessä tulevaan ja toivoa parasta niin itsellemme kuin kaikille läheisillemme.

”Huominen päivä, jos kädestä Herran joillekin meistä viel’ lahjoitetaan. Rukoillaan rohkeutta ihmisen verran, sielulla sielua koskettamaan.”